keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Rakennusaikaa..supistettuna :D

Tästä olen saanut jos hiukan kyselyä, jos voisin laittaa raksa-ajasta. No aluksi pitää todeta että kyllä, raskasta se oli. Mutta sen arvoista. On se nyt ihana kun on oma koti ja oma piha. Ja kun asumme hiukan kauempana keskustasta, niin täällä on myös rauhallista. Lähitiellä on myös lehmiä ja hevosia saattaa tulla vastaan, varsinkin kesällä jos käy lenkillä. :D Moni saattaa kauhistella, mutta kyllä me vaan tykätään. :)

Meille raksa-aika oli varmasti helpompi kuin monelle muulle (myös taloudellisessa mielessä), koska majoituimme rakentamisen ajan anoppilassani. Raksalle oli lyhyt matka (muutama sata metriä), joten aikaa ei kulunut ajeluihin. Tietenkin pientä korvausta (vuokraa) maksoimme siitä, että saimme asua saman katon alla ja ruokakustannuksiakin jaoimme.
Mutta suuri apu oli myös, kun neitillä oli mummu hoitajana tarvittaessa. Omasta miehestä ei siinä vaiheessa ollut hirveästi normiarjessa apua. Ja osaava pappa oli taas apuna raksalla melkeinpä päivittäin. Korvaamaton on heidän apunsa ollut ja monen muunkin. :) Rakentamisessa on kyllä tärkeintä se, että on auttavia käsiä ympärillä eri asioiden kanssa ja tukijoita. Kiitos heille kaikille! <3

Puunkaatamista ja risujen polttoa

Perustusten tekoa

Autotallirakennuksen runkoa

 Ja sitten hiukan asiaakin! :D Rakennus-urakka alkoi meillä syksyllä 2012. Tonttimme oli metsää, joten urakka alkoi puunkaadolla. Sitä hommaa riitti toviksi! Sitten alkoi maatöiden tekeminen ja perustusten valaminen. Perustusten tekemisissä meillä oli ulkopuolista apua, koska ei ollut minkäänlaista omaa kokemusta. Talven ajaksi perustuksien päälle laitettiin pressut. Keväällä 2013 oli tulossa sitten hirsipaketti.
Talven aikana mieheni ja appiukkoni tekivät tallirakennusta. Tallin lisäksi rakennuksessa on varasto ja puuliiteri. Talossamme on takka-leivinuuni ja puulla lämpiävä kiuas, joten oikein tarpeellinen tuo puuliiteri. :)

Autotallin kattotuolien nostoa

Autotallirakennus

Talli valmistui hyvälle mallille talven aikana ja vihdoin saapui se kevät jota oli odotettu ja hirsipaketti! Otimme hirsipystytyksen ja kattotuolien asennuksen. Hirsitaloista ei ollut kellään tuttavillakaan kokemusta, joten varman päälle päätimme pelata ja ottaa ko. asennuksen mukaan pakettiin.
No, tämä asennus kyllä kannatti! :D Ei näillä miehillä kauaa mennyt nostaa pystyyn yksi hirsitalon runko! Ja oli huikeaa seurata vieressä kuinka se vain kohosi ja kohosi lisää! Ehkä siinä vaiheessa alkoi hiukan hahmottaa minkälainen talo tulisi olemaan. :)




Tämän jälkeen alkoi tietenkin putkityöt (viemäröinti, vesiputket jne) ja muut, mitä lattiaan piti tehdä ennen lattianvalua. Lattianvalun jälkeen oli mukava tepastella "oikealla lattialla" :D tietty vasta sitten kun lattia oli kuivunut ;)
Seuraavaksi oli vuorossa takka-leivinuuni. Sen me teetimme ulkopuolisilla, jotta uuni varmasti toimisi ja siitä tulisi oikeanlainen. Olihan se mahtava suunnitella omanlainen omaan kotiin. :) Ihan siitä ei tullut sellainen, kun olis suunnitellut, mutta tarpeeksi lähelle! Hyvin tyytyväinen olen tuohon komistukseen! :)
Myös väliseinien runkoja alettiin tekemään, ikkunoiden asennusta, ulko-ovet... kovasti oli hommaa, enkä varmaan ihan oikeaa järjestystä edes kaikessa muista.

Takka muurattuna ja tyttö piilossa halkohyllyssä :D
Suurin onni oli rakentamisessa, että niin paljon pystyi itse omin voimin (mieheni ja minä sekä appiukko) tekemään eri asioita. En olisi uskonut kuinka taitava itsekin on! :D ja mieheni suuri uurastus sai minut näkemään hänet ihan eri tavalla. Ei montaa noin ahkeraa miestä ole vastaan kävellyt. :)

Viemäriputkia vejettiin! :D

Vesiputket, lattialämmityksen laitto

Lattianvaluhommia
 Sisätilojen värkkääminen oli varmaan se vaihe, joka tuntui pisimmältä. Oli sähkötöitä levytystä, paklausta, maalaamista, vahaamista, lakkaamista, listojen laittoa, panelointia, laattojen asentamista, kaappien asentamista jne jne. Loputon määrä ja välillä meinasi hiukan uskokin loppua. :D mutta vuorotellen tsempattiin perheen kesken toisiamme.

Johtoja siellä ja johtoja täällä

Sähköhommia ja väliseinäjuttuja
Jotkut puhuvat, että rakennusaika on jonkinlainen parisuhteen koetinkivi. Ja nyt kyllä ymmärrän mitä he ajavat takaa. Heille, joilla ei vielä ole lapsia tämä on vielä hiukan helpompaa. Mutta näin perheellisenä voin sanoa, että uudestaan en enää tähän lähtisi! :D Mutta ei kyllä tarvitsekkaan, kun on koti valmis.





Tallirakennus on meillä vielä kesken ja piha ihan kamala (hiekalla). Mutta tässä kevään ja kesän aikana on tarkoitus saada paljon aikaan. Ainutlaatuinen kokemus, voin sanoa. Ja jos joku haasteita kaipaa elämään, niin rakentamisella sitä varmasti saa! :D Jos siis itse tekee ison osan kaikesta.
Siinäpä vähän supistettuna meijän raksasta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti