maanantai 6. lokakuuta 2014

Omena-asiaa

Omenakausi on jo ohi, mutta omenoita on joka paikka edelleen pullollaan, ainakin meillä! On pöydällä ja pakastimessa, on tehty erilaisia leipomuksia omenoista yms. Valitettavasti kuitenkin minulla on tämä kurjaakin kurjempi omena-allergia.
Olen aika arka kokeilemaan, miten reagoin minkäkin maalaisiin omenoihin tai erilaisiin lajikkeihin. Teininä, kun itse hoksasin ko. allergian, oli seuraukset niin rajut ettei ole uskaltanut oikein kokeilla sen jälkeen. Ensin tuli vain kieleen ja huuliin kutinaa ja kohta alkoikin kurkki turvota! 
Keitettynä, paistettuna tehtyä omenaa tai pakasteessa ollutta voin kyllä syödä, eli ongelma onkin tämä niin ihana tuore omena. Äidillänikin on omenapuu omalla pihallaan, jossa tänäkin kesänä oli niin valtava määrä omenoita, että sai pelätä oksien katkeavan! Ja minä kateellisena katselen vierestä, kun muut saa syödä suoraan puusta poimitun omenan. Epäreilua!


 Tässä muuten yksi aivan huippu omenapiirakka resepti, jonka löysin jokin vuosisitten kotikokin sivuilta:

200 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria


  1. Sulata rasva tai käytä pullomargariinia.
  2. Sekoita kulhossa sokerin kanssa.
  3. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
  4. Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
  5. Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat. Itse käytän mitä tahansa omenalajia, jota kotona sattuu olemaan. Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria. Tällä taikinalla on tehty onnistuneita piirakoita kaikista hedelmistä, joten kokeilla voi.
  6. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina.
  7. Paista 200 asteessa n. 30 min.
  8. Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


 Noh, olenhan minä tietenkin omenoista valmistellut jos minkälaista luomusta, mutta. Siinä on se mutta, että yleensä luomukset ovat aika sokeripitoisia piirakoita tai paistoksia. Eli ei kellään olisi vinkkejä tähän asiaan, että omenaa voisi syödä hiukan terveellisemminkin?
Meinaan että tarvisi tämä äiskän alkaa jo miettimään tuota syömispolitiikkaa, eikä pelkästään liikkumista! :D Varsinkin nyt kun on tässä romuskassa!

 


Vinkkejä kovasti haluaisin miten näitä niin ihania omenoita saisin minäkin syödä terveellisesti käsiteltyinä! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti